GRAPPLING

Grappling är ett samlingsnamn för alla stilar där man brottas, kastar och gör olika formar av grepp och lås. Man kan träna Grappling med eller utan dräkt. Dräkt kallas även för Gi, Kimono eller Kurtka broende på vilken disciplin man tränar.


NoGi Grappling
NoGi Grappling är percis som det låter grappling utan Gi och har blivit väldigt populärt världen över. Man tränar och tävlar vanligvis i “Fight-Shorts“ och en så kallad “Rash Guard“ en tight träningströja. Vi tränar tekniker från en rad olika funktionella stilar så som Jiu Jitsu, Judo, Sambo, Freestyle Wrestling, Greco-Roman Wrestling och Catch Wrestling. Submission Wrestling är ett namn som ofta används i tävlingssammanhang. Submission betyder underkastelse, att man ger upp helt enkelt. Submission är om den ena fightern klappar tre gånger på motståndaren eller i mattan, ger upp verbalt eller om domaren anser att skada kan ske och bryter. Man kan även vinna på poäng i de flesta tävlingar. Vid tävling startar man alltid från stående position där man sedan försöker ta ner motståndaren för att hamna i ett dominant läge på marken.

För Er som tränar MMA så är No-Gi Grappling det perfekta komplementet på marken. Alla dagens MMA utövare inkluderar Grappling i sin träning för att kunna bli en komplett fighter.

Vi inkluderar även MMA & SELF DEFENSE aspekter för de som vill.


Gi Grappling
På dessa pass tränar vi en härlig blandning av Brasiliansk Jiu Jitsu, Rysk Sambo och Japansk Judo.

BJJ står för Brazilian Jiu-Jiutsu i vilket man vanligtvis fokuserar mer på markkamp ”Newasa” än på kast och nedtagningar. Det som skiljer BJJ från Sambo & Judo är att man jobbar en hel del från ryggläge med hjälp av armar och ben som man kan se visse djur göra tex katter och apor.

Japansk Judo är en disciplin där det går ut på att kasta motståndaren platt på rygg i så kallad ”Ippon” eller göra fasthållning i liknelse vid grekisk romersk brottning fast med dräkt.

Sambo är en rysk stil som är en blandning av inhemska brottningsstilar och judo. Därav är Sport Sambo väldigt likt Judo fast med fler tillåtna tekniker så som alla varianter av benlås samt att man får greppa benen vid kast och nedtagningar vilket i dag är otillåtet i tävlings-judo.

Judo finns med i de olympiska spelen och BJJ har blivit väldigt populärt världen över. Sambon erbjuder tre olika grenar som är Sport Sambo, Militärt Självförsvar och Combat Sambo, vilket kan liknas med MMA.

Genom att vi mixar dessa tre Gi Grappling varianter så blir träningen  heltäckande, effektivt och rolig.


Mer info
Läs gärna mer ingående om varje disciplin, deras historia och vad som gäller agående tävling. Vissa stilar kan man gradera i och andra tränar man mera för svälvförsvar.


Gradering
Vi arrangerar gradering här på gymmet flera gånger om året i både BJJ / Jiu Jitsu och Judo.