NOGI / SUBMISSION WERSTLING

NoGi Grappling / Submission Wrestling är en modern variant av olika brottnings och grappling stilar. Man kan säga att det är markkampens MMA. Till skillnad från MMA så får man inte attackera sin motståndare med några former av slag eller sparkar. I dagsläget sprids och växer sporten i snabbt takt runt om i världen. Målet är att få motståndaren att ge upp genom olika lås, brytningar eller stryp. Submission betyder underkastelse, att man ger upp helt enkelt. Submission är om den ena fightern klappar tre gånger på motståndaren eller i mattan, ger upp verbalt eller om domaren anser att skada kan ske och bryter. Man kan även vinna på poäng i de flesta tävlingar. Vid tävling startar man alltid från stående position där man sedan försöker ta ner motståndaren för att hamna i ett dominant läge på marken.


Det finns stora möjligheter att tävla för de som är intresserade. Vill man bara träna för att det är roligt eller för motion så går det givetvis utmärkt.


För Er som tränar MMA så är SW det perfekta komplement på marken. Alla dagens MMA utövare inkluderar SW i sin träning för att kunna bli en komplett fighter.

NoGi / SW Träning

Vi tränar alltid ”aliveness” vilket betyder att man tränar teknikerna medans man och brottas och grapplar med varandra. Vi lägger endast fokus på sånt som verkligen fungerar i sparring, match och på riktigt så att man även kan använda det i självförsvar. Målet i all form av grappling är att få motståndaren att ge upp genom olika lås, brytningar och stryp eller vinna på poäng om det är en sådan typ av match.


Träningsformen är väldigt intelligent och rolig, den passar allt från barn till äldre personer. All typ av träning sker i olika partnerövningar. Vi lägger upp träningen stegvis genom att först lära oss en teknik och sedan träna den i uppgifts-sparring för att sen övergå till att testa den i fri sparring. 


Sparringmomenten utförs mer med tekniskt tänkande och utförande än att man ska dominera med fysiska attribut så som styrka, explosivitet, snabbhet, storlek. Målet med träningen är att man ska kunna möta en tyngre och starkare motståndare med hjälp av teknik, timing, strategi och erfarenhet. Vid match-sparring och tävling använder man sej självklart av alla fördelar man har i bagaget.


Vi tränar en rad olika tekniker så som clinch, nedtagningar, kast, fasthållningar, positioner, passeringar, svep, lås, brytningar och stryptekniker. Träningen bygger upp en god grundfysik och tekniska färdigheter.


Det finns stora möjligheter att tävla för de som är intresserade. Vill man bara träna för att det är roligt eller för motion så går det givetvis utmärkt.