MMA

Mixed Martial Arts är ett modernt uttryck för att blanda olika kampstilar. Man kan säga att MMA är alla stilar och samtidigt ingen stil. Det är upp till utövaren att utveckla den stil och strategi denne tror på eller tycker sej passa för. Även om träningsupplägget varierar mellan utövare och klubbar så har alla gemensamt att man i dag bara tränar tekniker som verkligen fungerar mot en tränad fighter. De strking stilar man använder sej av vanligen Boxning och Thai Boxning. När det gäller grappling så plockar man tekniker från Grekisk-Romesk/Fristils-Brottning, Catch Wrestling, BJJ, Sambo, Judo och den nya hybriden NoGi/Submission Wrestling som är en blandning av alla markkampsstilar. Markteknikerna från de traditionella stilarna är modifierade för att fungera med och mot slag, armbågar, knän och sparkar. Man anpassar teknikerna och träningsupplägget beroende på vilka regler man använder sej av.


MMA skiljer sej från andra kampsporter i flera aspekter.

I boxning, thaiboxning eller K1 behöver aldrig utövaren tänka på att motståndaren kan dyka mot benen, vilket tillåter flera olika stanser som inte skulle lämpa sej lika bra i MMA. En annan skillnad är att man i MMA använder tunna handskar, vilket gör att slagen träffar lättare och knockoutfaktorn ökar. Att parera och blockera slag blir svårare och riskablare då man inte har några stora boxhandskar att gömma sig bakom. Använder man sej av slag och spark tekniker på marken så blir det självklart mer komplicerat än att bara köra ren grappling. Många brottare och grapplers får sitt traditionella game förstört om motståndaren är duktig att slå på marken. MMA täcker alla distanser av obeväpnad kamp och är inriktat på sparring och tävling. Målet är att ha så få regler som möjligt men fortfarande säkerställa att allvarliga skador inte inträffar.


MMA har inte några kulturella anor, rang eller titlar vilket gör det till en perfekt all-round sport. En kampsport där effektivitet premieras.

MMA Historia

Pankration var en antik tävlingsgren som snarast kan liknas vid en blandning av brottning och boxning. Reglerna tillät det mesta, utom att bitas och att peta i ögonen.

Fortsätt läsa

MMA Träning

Vi fokuserar lika mycket på alla områden inom MMA så som stående, clinch och mark. Utövaren utvecklar med tiden sin egen strategi och stil beroende på vad denne föredrar.

Fortsätt läsa

MMA Tävling

Det finns stora möjligheter att tävla för de som är intresserade. Det är bara att träna på och berätta vad ni vill med eran träning så löser vi det.

Fortsätt läsa